sábado, 14 de mayo de 2016

Desertifikazioa

1949 urtean, Saharan alboan lan egiten zuen ,frantziar horrek sortu zuen desertizazioaren kontzeptua. Saharako basamortuaren alboko eremua gero eta basamortuago bilakatzen ari zen. Saharan lehortea gertatzen ari zenean, 200.000 pertsona baino gehiago goseak hil ziren.

Desertifikazio eremua


Madagaskar da lekurik desertifikatuena munduan: baso tropikalaren %93a moztu dute, eta ohian euritsuen %66a moztu dute.

Afrika:baliabide gutxi eta biztanle asko dutenak, desertifikazio eremuen hazkundea ikusten da.
Espainia: Europako Batasunaren herrialderik desertifikatuena da.
Italia: Europako batasunaren herrialderik gutxien desertifikatuena dagoena da.
Argentina: Herrialde honetako hegoaldea eta erdialdea desertifikazio ugaria dauka.
Tunez:Herrialde honetako erdialdea baino gehiago desertifikatuta dago

Desertifikazioaren ondorioak

  • Landaretza eta faunaren galera, materiaren zikloan eta ekosistemako energietan oinarrituta.
  • Desoreka handia Lurreko ekosisteman, Landare txarren hazkundea dela eta.
  • Lurraren Emankortasunaren galera progresiboa. Honek ongarri kimikoen beharra eskatzen die nekazariei eta azkenean landatze gunean kalitatea asko jaisten da.
  • Lur eremuaren eta landare espezien gutxienera edo bukaera.
  • Giroko hezetasunaren gutxienera.
  • Lur hareatsuaren osaketa.

Nola moteldu basamortutze prozesua

Urteetan zehar hainbat metodo ikertu egin dira basamortu bihurtutako lurrak berreskuratzeko. Kasu askotan arrakasta lortuz. Onarpen asko izan duen metodoa eragindako zonen mailakako basoberritzea izan da.

Kasu bakoitzaren barruan ikerketa bat eginez, lehorte-mailak jasaten dituzten landare espezieak sartuz eta, modu horretan, hezetasun-maila handituz. Prozesuaren hurrengo urratsa, eragindako zonen gainean espazioa irabaziz landare espezie berriak progresiboki sartzea da.

Informazio iturria: Wikipedia erderaz-Ekarpena

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Bienvenidos!

Ongi etorriak!Hau nire bloga da. Idazlan asko idatzi ditut.eta zenbait joku daude.

Espero dut zuek disfrutatzea!

Pedro Moreira